Jobsøgende? Praktik er vejen frem! _________________________________________________________________________

Author picture showcasing author and name of author of the blogpost Nyuddannet: Sådan skaber du overblik

Er du nyuddannet? Eller måske har du været jobsøgende i en længere periode? Uanset, skal du overveje praktik som et led i din jobsøgning. I dette blogpost vil jeg dele med dig, hvorfor du alvorligt skal ud (eller ind på sofaen, i disse Corona tider) og kigge på praktik. 

Måske du har overvejet praktik, måske du tænker, at det ikke lige er noget for dig. Det her er en opfordring til at kigge på praktik som et led i din jobsøgning. Praktik kan give dig indblik i dine interesser, erhvervserfaring, kompetencer og udvide dit netværk. Der er så mange fordele ved praktik. Så lad os da kigge lidt på det. 

 

Visual aid - internship, praktik, jobsøgende,

 

Praktik, internships, virksomhedspraktik? Kært barn har mange navne

Hvad er praktik egentlig? Måske ordet bringer billeder frem af unge, uskyldige interns, der henter kaffe og bliver til groft udnyttet arbejdskraft, som vi ofte ser i film? Hvis det er tilfældet, så sluk for din indre netflix og læs med her. I bund og grund er et praktikforløb en begrænset periode, hvor du, som praktikant, arbejder for en virksomhed eller arbejdsplads. I denne periode får du mulighed for at afprøve forskellige opgaver mens du arbejder hos virksomheden, og får mulighed for at opnå erfaring, kompetencer og udvide dit netværk. Lyder mere som The Internship end The Devil Wears Prada, ikke? 

Praktik og løntilskud – hop ud i det! 

Nu hvor vi har en basis forståelse for, hvad praktik egentlig er, så skal du høre hvorfor du bør hoppe ud i det. 

CV og erfaring: 

Konsulenthuset Ballisager udgiver hvert år en rekrutteringsanalyse. I denne står der, sort på hvid, at der er fordele ved at have været i praktik. Hvis vi ser bort fra, at du selvfølgelig får mulighed for at prøve nogle forskellige arbejdsopgaver af, så får du også en virkelig god mulighed for at få noget mere erfaring på dit CV. Ifølge Ballisager, tillægger hele 85% af recruitere faktisk virksomhedspraktik en værdi, der kan konkurrere med det af en ansættelse. Dette vil sige, at du gennem virksomhedspraktik i mange tilfælde kan score lige så højt på at skrive det på CV’et, som hvis du havde haft en reel ansættelse. 

Ansættelse efter praktik:

Nu tænker du måske, at det er fint nok med erfaring, men du vil jo have et job nu. Jamen, statistisk set er der faktisk rigtig god mulighed for at blive ansat efter endt praktik. Statistik fra Ballisager Konsulenthus viser også dette. Her kan vi se, at hele 88% af virksomheder, der har haft en i praktik, har oplevet at hyre deres praktikant. Lad dig ikke blive overbevist om, at et praktikforløb er spild af tid. Det giver både solid erfaring og gode ansættelsesmuligheder!

Kortere ledighedsperiode på dit CV

En anden super vigtig fordel ved et praktikforløb eller internship er, at det altså gør din ledighedsperiode kortere. Med det mener jeg, at perioden du står som ledig på dit CV bliver forkortet, hver gang du kan skrive ny erfaring på dit CV. Har du fx været færdiguddannet siden februar 2020 og har du været i praktik marts-april, jamen så står du pludselig kun som værende ledig fra april fremfor februar. Dette betyder, at din ledighedsperiode pludselig er forkortet med to måneder. Således ser mulige ansættere altså ikke mange måneder uden nogen som helst aktivitet på dit CV, og det kan de godt lide. 

Karrieredage, jobmesser og andre events

Er du i tvivl om, hvor du skal søge praktik henne? Så se med her. Der er mange events, hvor du kan kigge efter praktik. Til disse events kan du nemt møde og snakke med potentielle arbejdsgivere, helt uden at skulle sende jobansøgninger. Hold dig selv opdateret inde på https://job.careertogo.dk/event så du ikke går glip af et event. Alle universiteterne har deres egen karrieremesse, men der findes også fx Karrieredagene.dk, som hvert år afholder en stor messe i fire byer. Se her, hvorfor du skal med til karrieredage, jobmesser og andre events.

  • De er den perfekte chance for at blive klogere på dine karrieremuligheder.
  • Der er ideel mulighed for at forstå, hvordan markedet ser ud. 
  • Find ud af, hvad du egentlig interesserer dig. Med alle de brancher og virksomheder samlet kan du finde ud af, hvad du egentlig interesserer dig for. Det er okay at lade dem komme med en lille salgstale til dig

Find ud af, hvorfor de forskellige brancher og virksomheder kunne være interesserede i dig. Find de kompetencer, du ikke engang er klar over du har.

Vil du klare dig knaldgodt til jobmesserne, karrieredagene eller lignende events? Og gerne skille dig ud – så læs vores blogindlæg “Guide til Jobmesser”.  Så lærer du, hvordan du får mest muligt ud af dem, og hvordan du giver et super indtryk af dig selv til mulige arbejdsgivere.

 Virksomhedspraktik og dagpenge: 

Er du på dagpenge, eller anden offentlig støtte, er det rigtig vigtigt, at du sætter dig ind, hvad regler er for virksomhedspraktik. Mist ikke modet! Du kan sagtens komme i virksomhedspraktik. Men der er selvfølgelig nogle regler, du skal være OBS på. Tag kontakt til din A-kasse for at sætte dig ind i reglerne. Tjek også denne informationsside ud på jobnet og forstå dine retter og pligter som jobsøgende på offentlige ydelser.  Generelt kan jeg sige, at man kan komme i virksomhedspraktik i 4 uger per stilling i en given virksomhed, når man er på dagpenge. Men der er ingen grænse for, hvor mange gange du må komme i et forløb. Så sæt dig ind i det og søg

Key takeaways – Praktik, kort og godt

  • giver dig mulighed for at prøve arbejdslivet og diverse opgaver af
  • være indgangen til et nyt, spændende job
  • udvide din horisont og jobsøgning markant.
  • skrives på CV’et og samtidig tælle lige så højt som en reel ansættelse.
  • gør din ledighedsperiode kortere. 

Find praktik med CareerToGo:

Der er rig mulighed for at finde jobopslag for praktik. Fx kan du kigge efter praktik jobopslag her med CareerToGo. Her kan du også finde inspiration og skabeloner til din praktikansøgning ved at kigge på vores guides til den uopfordrede ansøgning og den gode ansøgning. Find også eksempler på et hammergodt CV her.