Nyuddannet og jobsøgende? Guide til jobsøgningsprocessen og den gode rutine


Author picture showcasing author and name of author of the blogpost Nyuddannet: Sådan skaber du overblik

Som nyuddannet kan rejsen ud på arbejdsmarkedet være forvirrende. Her får du en guide til at skabe overblik over jobsøgningsprocessen og komme godt i gang som nyuddannet.

Måske du lige har fået afleveret dit bachelorprojekt eller dit speciale, husket at melde dig ledig hos din A-kasse, og nu er du klar – klar til job! Men hvordan er det nu lige man skaffer sådan et, og hvad er det egentlig du skal nu? At være nyuddannet kan være forvirrende. De sidste mange år har du brugt på skole, på opgaver og eksamener, og nu skal du have det perfekte CV og den knivskarpe, gode jobansøgning. Og lad os ikke glemme, at du selvfølgelig også lige skal finde de jobs du skal søge. 

Så, hvad er det egentlig du skal have styr på? Og hvordan får du skabt et overblik? Se her, hvordan du kommer i gang og hvordan du bedst muligt begynder din spændende rejse ud på arbejdsmarkedet. Nedenfor kommer jeg med tips og tricks til at få overblik over din nye livssituation som nyuddannet jobsøgende –  lige fra jobansøgninger og CV til en god dagsrutine. 

 

Image visualizing the newly graduated candidate and the confusion he feels I den nyuddannede kandidat, jobsøgning, forvirring, hvad nu?, ansøgning, cv

Nyuddannet og forvirret over jobsøgning?

Jobsøgningen bliver bare bedre, hvis du har overblik, overskud og en masse gåpåmod. Læs derfor med for at få gode råd til at skabe overblik over livet som jobsøgende og en step-by-step guide den den fedeste jobsøgningsrutine.

Guide til at skabe overblik

Overblik over brancher og dine interesser

Start først og fremmest med at skabe et overblik over, hvad du kunne tænke dig at arbejde med. Her er det ret vigtigt, at du prøver at branche lidt ud og se på andre spændende muligheder end drømmejobbet. Ikke at du skal give op på drømmejobbet, men din A-kasse kommer til at kræve, at du søger minimum 6 jobs om måneden, så du kan lige så godt rette nogle af de påkrævede jobansøgninger til stillinger, der faktisk kunne være spændende for dig. 

Lav en liste med kompetencer og erfaringer:

For at skabe overblik over brancher du vil søge jobs indenfor kan du jo lave en brainstorm. En klassisk “hvad kan jeg lide?” brainstorm er super. Det er vigtigt at vide, hvad du faktisk ville blive glad for at lave. Men det er også en god ide, at lave en liste med dine erfaringer, kvalifikationer og kompetencer. Hvad kan du egentlig? Og hvilke brancher eller jobs kan du bruge dine specifikke kompetencer og erfaringer indenfor? Brug disse informationer til at skærpe din jobsøgning i den helt rigtige retning.

Overblik over A-kasse

Dette burde ikke tage for meget tid eller energi – meget af informationen vil du få til dit intromøde hos din A-kasse. Men sørg for, at du er meldt ledig og at du forstår kravene fra din A-kasse. Således kan du bruge din energi på et fantastisk CV, gode ansøgninger og jobsøgning. 

Overblik over CV og ansøgninger

Du ved allerede, at jobsøgningen særligt kræver to ting: et hammergodt CV og nogle ansøgninger. Skab dig et overblik over, hvad der udgør et stærkt CV og nogle gode motiverede ansøgninger. Vi har guides til CV og den (uopfordrede) ansøgning, som kan hjælpe dig på vej. Gør dig selv den tjeneste at lave en stærk skabelon til dit CV. Sørg for, at du retter dit CV til hver eneste virksomhed, du sender dit CV til. Send ikke bare et standardiseret CV. Udvælg styrker, kompetencer og erfaringer, som highlighter hvorfor du er den ideelle kandidat til præcis det job du søger.

 

Step by step: Sådan kommer du i gang som nyuddannet – med at skabe overblik og med den gode jobsøgning. 

Step 1: To Do Listen

Lav en liste med alt det du skal have styr på. 

  • Interessante brancher
  • A-kasse krav og dagpenge regler
  • CV
  • Ansøgning
  • Liste over kompetencer og erfaringer og hvordan du kan bruge disse


Step 2: En rutine er guld værd i din jobsøgning

Gør dig selv den tjeneste at lave en dagsrutine for din jobsøgning. Du kender dig selv bedst. Byg din rutine op om dine stærke tidsrammer og dine ønsker for dagen. Er du mest produktiv om formiddagen, så sørg for at have sat fx vinduet 9-15 af til aktiv jobsøgning. Er du mere effektiv om eftermiddagen, jamen, så sørg for at få trænet, handlet ind, hygget med vennerne osv., inden du sætter dig til at være produktiv. Find en rytme, der passer til dig. Og sørg for, at du virkelig bruger de timer, du sætter af til jobsøgningen. Sådan får du den perfekte jobsøgningsrutine som nyuddannet. 

Dagsrutine for jobsøgning eksempel:

8:00 – vågn op

08:30 – morgenmad

9-12 –  jobsøgning

12-12.30 – frokost

13.30-15 – jobsøgning

15 – “fri”: ærinder, venner, træning, osv. 

Husk, at jobsøgning ikke bare er at sende CV og ansøgninger afsted, men at der er rigtig meget research involveret. For at have en rutineret og organiseret uge kan du lave en ugeplan. Denne ugeplan kan så blive din uge-rutine, hvor du gør bestemte ting på bestemte dage. Du kan fx starte ugen med at gøre klar til at søge ugens jobs (finde information, gøre CV klar) så bruge ugen på at få dem søgt (skrive den fedeste ansøgning og få dem sendt afsted ASAP). Fredage kan du jo overveje at bruge på at finde jobs, du kan søge den kommende uge. Nedenfor er der et eksempel på, hvordan sådan en uge kan se ud. Husk, igen, at tilrette din dags- og ugestruktur så den passer til dig og dine behov. 

Uge-overblik for jobsøgning eksempel:

Mandag: Skrive bulletpoints for ugens ansøgninger

Tirsdag: Lave CV for ugens jobansøgninger

Onsdag: Research og find nye jobs + start jobansøgninger

Torsdag: skriv jobansøgninger og få dem alle sendt afsted. 

Fredag: Research og find nye jobs til næste uge. 

 

Step 3: Job-kalender giver overblik

Et rigtig godt værktøj til overblik over din jobsøgning er simpelthen at lave en job-kalender. Dette kan gøres ved brug af fx google calendar. I denne “job-kalender” kan du så plotte/skrive alle de jobs ind, du er interesseret i at søge. Her kan du arrangere dem efter bl.a. interesse eller deadline.  Således kan du starte hver uge og hver dag med et overblik over hvilket job du skal søge. Andet du kan gøre i en job-kalender er:

  • notere om jobbet er deltid/fuldtid. Mange A-kasser har krav til x-antal søgte fuldtidsstillinger om ugen, så her kan du nemt prioritere dem. 
  • notere, hvor du har gemt/fundet jobopslaget henne, om du gør opmærksom på fx løbende samtaler, og om de har specifikke præferencer ift. upload af ansøgning. 

Visual aid, der viser hvordan man kan lave en job-kalender. Inspiration til prioriteter, noter, mm.

 

Ja, en god rutine og overblik over din jobsøgningsproces er alfa omega når det gælder om at komme stærkt ud på arbejdsmarkedet som nyuddannet. Men vigtigst af alt, er at du gør det til dit eget. Lav din rutine, din job-kalender, mm., sådan så det passer præcis til dig. For det er dig, der kommer til at sidde med det, og det skal jo altså helst være en hjælp.