Afslag? Bed om feedback og optimer dit CV og din motiverede ansøgning.


Du har søgt et job, men du fik afslag. Brug dette til din fordel. Bed om feedback på dine afslag! Se her, hvordan du bedst får råd til CV, ansøgning, profil og samtale. 

Om du er nyuddannet eller har været jobsøgende i en længere periode, kender du nok til afslag. Hvis du har søgt et job er der stor chance for, at du har oplevet at modtage et afslag, men udnytter du disse afslag til din fordel? Læs med for at lære hvordan. 

Et afslag på din ansøgning betyder (som regel), at nogen har kigget på dit CV, læst din ansøgning, og har gjort sig nogle overvejelser baseret på disse. Denne person har så, af den ene eller den anden grund, valgt at sige nej tak til dig til stillingen. Måske det i bund og grund ikke handlede om at vælge dig fra, men rettere om at vælge en anden kandidat til? Find ud af, hvordan du kan blive den person, der bliver valgt til i din næste jobsøgning ved at bede om feedback. 

 

Afslag? Bed om feedback på afslaget for din jobsøgning og udnyt det til at gøre dit CV og din ansøgning bedre

Behøver jeg virkelig bede om feedback på mit afslag?

Her er svaret et rungende “JA!”. 

Ifølge en rekrutteringsanalyse i Konsulenthuset Ballisager er det over 90% af alle ansøgere, der aldrig tager fat i virksomheden og beder om feedback eller en begrundelse for deres afslag. Således går de glip af en gylden mulighed for at få optimeret deres profil, deres CV og deres ansøgning. Men hvordan, præcist, skal du så forholde dig til at bede om feedback fra nogen, der har afvist dig?

Et vigtigt led i din ansøgningsproces

Det er helt forståeligt, at det kan være et ømt punkt, og at det kan føles som om, at alt den energi du har lagt i din ansøgning er spildt da du blot er blevet frasorteret. Husk, at dette er et vigtigt led i din ansøgningsproces. Du vil, med al sandsynlighed, få afslag i din jobsøgning. Det kan være på grund af dit CV, på grund af din motiverede jobansøgning, eller på grund af manglende erfaring eller kompetencer. For at du kan forbedre disse, for at du kan få et knivskarpt CV eller en god jobansøgning, har du, som ansøger, brug for at vide præcis, hvad du mangler sammenlignet med virksomhedens ønsker eller dine konkurrenter.

Opfølgning på afslag:

Nu hvor du forhåbentlig er blevet overbevist om, at det at bede om feedback på dit afslag er en uvurderlig mulighed for din fremtidige jobsøgning og jobprofil vil vi dele et par tips og tricks til præcis, hvordan du kan bede om denne feedback. Nedenfor finder du en simpel liste med Do’s and Don’t til at bede om feedback på dit afslag for din jobsøgning. 

Do’s and Don’ts: Hvordan skal du bede om feedback på din ansøgning, dit cv eller din profil?
Først og fremmest vil jeg komme med en lidt hård pointe. Fra et HR/recruiter/arbejdsgiver point of view er man rimelig ligegyldig så snart man har modtaget afslag fra den givne virksomhed. Dette betyder ikke, at de ikke vil tage en snak med dig eller give dig feedback, men rettere, at de er gået videre i processen og på nuværende tidspunkt bruger deres ressourcer på kandidaten de har hyret. Gør derfor dig selv, og dem, den tjeneste at være høflig og konkret i din søgen på feedback på dit afslag. 

Don’t: Spørg ikke, hvorfor du ikke fik jobbet.
Dette er svært at forholde sig til som recruiter/arbejdsgiver, og du ender sandsynligvis med at få et arbitrært svar som lyder præcis som det du fik i mailen med afslag, fx “Kære X, Tak for din ansøgning vedr. stilling X på XX. Desværre må jeg meddele at stillingerne er besat til anden side.” I værste tilfælde kan det endda ende op med at lyde som et bittert spørgsmål. Husk, vi leder efter konstruktiv kritik! Noget, du kan bruge til din fordel. 

Do: Bed om konkret feedback.
De fleste vil glædeligt give feedback eller råd, såfremt de har tid. Gør det nemmere for dem, og dig selv, ved at bede om konkret feedback. Spørg ind til noget specifikt. Spørg fx ind til, hvad der blev lagt vægt på, da de valgte deres givne kandidat. Eller bed om konkrete råd til dit CV, din profil, din optræden til samtalen eller din ansøgning.

Her får du tre eksempler på spørgsmål du kan bruge til at bede om feedback på afslag til din jobsøgning:

  1. “Hvad lagde I vægt på, da I valgte jeres kandidat?”
  2. “Er der nogen erfaringer eller kvalifikationer I har været særligt interesserede i under rekrutteringsprocessen?”
  3. Hvis du har været til samtale hos dem, så spørg endelig: “Du har mødt mig til en samtale hos jer. Kan du give mig konkret feedback på, hvordan jeg kan gøre det bedre næste gang?”

Don’t: Lad dig afholde fra at opsøge feedback.
Det er selvfølgelig ikke sikkert, at de har ressourcerne til at finde din konkrete ansøgning frem eller dit specifikke CV, men det skader aldrig at spørge. Worst case scenario er, at du virker ambitiøs og målrettet. Der er ingen skam i at være proaktiv! Vær dog klar over, at de ikke nødvendigvis kan huske din ansøgning eller dit CV overhoved. Hvis ikke de kan, så vær klar på at stille spørgsmål med fokus på deres interesse for den valgte kandidat.

Do: Fokusér på information, om hvad de specifikt ledte efter.
Måske de ikke ved præcis, hvorfor de valgte dig fra, men de ved med sikkerhed hvorfor de valgte deres kandidat til. Måske denne nyansatte kandidat havde

særlige tekniske færdigheder
– erfaring med digitale programmer eller løsninger
– anden relevant erfaring

Brug denne information om deres valgte kandidat til at udforske din jobprofil, din erfaring, din ansøgning eller dit CV. Måske du kan tage et hurtigt kursus og opnå samme digitale færdigheder. Eller måske der var noget relevant erfaring du slet ikke var klar over, du manglede. 

 

Hvad du kan gøre fremadrettet inden dit afslag:

cv skabelon og cv eksempel

Hvad kan du gøre inden du modtager afslag på dine jobansøgninger? Her er en lille tjekliste med ting, du gerne skal have helt styr på inden du sender din ansøgning afsted. 

CV: Sørg for at dit cv står knivskarpt
Dette kan du gøre på flere måder. Du kan altid kontakte din A-kasse eller jobcentret og få sat et møde op med henblik på at få feedback og sikre dig et godt CV. Fx kan du få DJØF til at se på dit CV eller Akademikernes A-kasse. Hvis du vil have hjælp lige nu er her, så kig på vores guide til det gode CV hos CareerToGo. Her finder du skabeloner til dit CV, eksempler på CV og gode råd.

Tip: husk at ændre dit CV så det passer til den givne virksomhed. Send ikke bare standard CV når du søger job

Den gode ansøgning:
Sørg for at du har skrevet en god, personlig, motiveret ansøgning. Der er massevis af hjælp at hente hos din A-kasse eller hos jobcentret, men du kan også tjekke vores guide ud her på hjemmesiden med gode råd, skabeloner og eksempler på både den uopfordrede ansøgning og bare den rigtig gode ansøgning.

Key Takeaways: 

Her får du en kort opsummering af, hvorfor og hvordan du skal bede om feedback efter afslag på din jobsøgning. 

logoUdnyt dit afslag til at forbedre dig selv – dit CV, din ansøgning og din professionelle profil.

logoTag kontakt til virksomheden/arbejdspladsen og vær høflig og kontant. Vær klar over, at de har travlt, men gerne hjælper.

logoBed om konkret feedback.

logoSpørg ind til deres interesse i den valgte kandidat – hvad havde denne kandidat, der gjorde ham eller hende til den rigtige kandidat for dem?

logoInden du sender ansøgning: sørg for at have knivskarpt CV rettet mod virksomheden og en god, motiveret ansøgning, der også er rettet specifikt mod den virksomhed og den stilling du går efter. 

logoMist ikke håbet. Udnyt dine afslag og bliv en bedre kandidat!